• Ι. Κονσολάκης
  • Ι. Επιτρόπου
  • Ε. Δαγιακίδη
  • Χ. Ιακωβίδης
  • Μ. Βαφειάδης.

11o Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, 13-15 Μαΐου 2005, Αλεξανδρούπολη.

Ανακοινώθηκε και δημοσιεύθηκε η περίληψη στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Κλινικο – Ερευνητική εργασία.

      Η νόσος του Meniere μπορεί να ελεγχθεί θεραπευτικά με την λεγόμενη χημική λαβυνθεκτομή. Στόχος της μελέτης αυτής είναι να παρουσιάσουμε την κλινική μας εμπειρία με την διατυμπανική έγχυση γενταμυκίνης δια βελόνης, υπό τοπική αναισθησία (και όχι με την διατυμπανική ενστάλλαξη), για την θεραπεία της νόσου του Meniere.

      37 ασθενείς με μονόπλευρη νόσο του Meniere υπεβλήθησαν, στα πλαίσια του εξωτερικού ιατρείου, σε 2 ή 3 συνεδρίες σε έγχυση γενταμυκίνης δια βελόνης, διατυμπανικά. Πριν την πιο πάνω μέθοδο οι ασθενείς μας υπεβλήθησαν σε ακουολογικό έλεγχο, ηλεκτρονυσταρμογραφία και τεστ γλυκερόλης. Μετά τις εγχύσεις οι ασθενείς μας παρακολουθήθηκαν τον 1ο , 3ο, 6ο και 12ο μήνα κλινικά και εργαστηριακά (ακουόγραμμα, διακλυσμό, νυσταγμογράφημα),με έμφαση τους παράγοντες αριθμό κρίσεων ιλίγγου, βαρηκοΐα, εμβοές.

     1 έτος μετά την εφαρμογή της μεθόδου, το ποσοστό ίασης των κρίσεων του ιλίγγου σημειώθηκε στο 88% των ασθενών μας, η απώλεια της λαβυρινθικής λειτουργίας ανήλθε στο 70% των περιπτώσεων, οι εμβοές παρουσίασαν ύφεση στο 47%, ενώ σε κανέναν δεν σημειώθηκε κώφωση.

     Συμπερασματικά διαπιστώνουμε ότι η διατυμπανική έγχυση γενταμυκίνης είναι πρακτική και έχει αποτελεσματική και ασφαλή θέση στην θεραπευτική της νόσου του Meniere , γεγονός που θα έπρεπε να την καθιστά σε χρήση ευρύτερα.